No(N)side tehniline pool

Kuidas valmivad No(N)sid. Peatükk 1. Eellugu

Selleks, et luua head jalatsit, on vaja enamat heast ideest.

Idee

Aga samas on hea jalatsi lähtekohaks, hüppelauaks ja lõpuks ka teostuseks ikkagi vaja väga head ideed. Seda, kust ja kuidas tulevad jalatsi loomiseks vajalikud ideed, ei ole kuigi lihtne seletada. Vahel tulenevad nad konkreetselt vajadusest, vahel hoopis mingist eeskujust, kuid alati järgneb esmasele ideekavandile põhjalik töö, mille käigus selgub, kas ideest võiks üldse asja saada või mitte. Sest võib juhtuda, et esmane idee on küll äge, kuid mitte üldsegi praktiline. Või ilus, kuid liiga raskesti teostatav. Või ei ole tema jaoks sobivaid materjale saada. Või on teostus liiga keeruline, kulukas, jätkusuutmatu vms.

Kui lõpuks on idee olemas ja tundub teostatav, tuleb ta liistule joonistada ning kõik sõlmkohad, materjalid ja teostusviis läbi mõelda ning paika panna. Kuhu tulevad õmblused ja lõiked, kuidas need on teostatud. Mis materjale (tugevdus-, pealis- ning tallamaterjale) kasutatakse, kuidas lahendatakse probleem- ja kitsaskohad. Kuni selleni välja, mis värvi ja kui jämeda niidiga õmmeldakse ning millised on kasutatavad öösid, haagid, pandlad jms.

Liist

No(N)side liiste poest ei saa, need on loodud just meile, meie jooniste, mõõtude ja nõudmiste järgi. Protsess võttis aega julgelt üle paari aasta ja kestab vajadusel edasi, kuni me oleme päris rahul ja ise enam midagi lisama või muutma ei pea.

Liistu loomisel on ääretult tähtis paika panna, kellele, st millisele jalale see liist tuleb.

Kõigile sobivat liistu võimalik luua ju ei ole. Teate ju isegi, et “kui üks asi sobib kõigile, siis ei sobi ta kellelegi”. Seega sai meie liist tehtud sellisena, mis sobib nii No(N)side loojatele kui ka paljudele, kes seni endale ideaalset lahendust leidnud polnud – sellisena, kus on kitsas kand, lai ninaosa, mis on kiiljas, kuid mitte kaarduv ja millel sirge, kuid mitte väljaulatuv suur varvas. Selline, mis on pigem keskmise laiusega ja keskmise või veidi madalama kõrgusega.

Meile mõningase üllatusena selgus aga, et selle liistu järgi tehtavad jalatsid sobivad ka oletatust laiemale ja kõrgemale ning isegi veidi kitsamale ja madalamale jalale. Kindlasti aitab siin kaasa ka see, et me püüame oma mudelite puhul tagada lisaks jalatsite heale istuvusele ka nende võimalikult head ja võimalikult suures ulatuses reguleeritavust.

Mudel ja lõige.

No(N)side eesmärk on pakkuda ilusaid, mugavaid, jätkusuutlikke ja korralikult jalas püsivaid jalatseid. See eeldab mida? Head ideed (vt. esimene lõik) ja sellest tulenevat hea lõikega head mudelit. Head teostust loomulikult ka, aga sellest edaspidi.

Kuna hea istuvus ja jalaspüsimine on meie jaoks ülimalt oluline, peab mudeli lõige seda ka võimaldama. Siit ka üks põhjus, miks me kasutame oma mudelites üsna palju klassikalisi võtteid ja ideid – kui miski on ajaloos püsinud muutumatuna või vähemuutuvana pikka aega, siis on selleks tavaliselt mingi põhjus.

Näide: miks on kinga- või saapapaelad jätkuvalt kasutusel, kuigi on leiutatud ka lukud, krõpsud ja kummipaelad?

Üks võimalik vastus – kummipael venib aja jooksul välja ja ei tööta enam, krõpsud kuluvad, lähevad sodi täis ning ei haagi enam, lukud kuluvad ja lagunevad ning igale poole ei sobi. Paelad aga võimaldavad lihtsat reguleerimist ning on vahetatavad nii uute tavapaelte, kummipaela kui hädapärast kasvõi nööri, traadi või kaablivitsa vastu. See ei tähenda muidugi, et kummipaelu või krõpse või lukke ei peaks kasutama. Kuid mõtteharjutusena tasub vahel mõelda sellele, kust mingid asjad/võtted/lahendused tulevad ja miks nad püsima jäävad.

Veel üks näide: miks on osadel jalatsitel nina peal lõige, s.t. miks on ninatükk eraldi nahast?

Üks võimalik vastus – see hoiab kokku nahka ja võimaldab kasutada väiksemaid tükke ning valida nad soovitud paksuses ja kvaliteedis (nt nina paksem ja tugevam ja küljed pehmemad ). Kusjuures õmblus paigutatakse klassikaliselt nii, et see ei takistaks päka liikumist. Ilufaktor loeb muidugi ka. Kuid ajalooliselt on ilu käinud enamasti käsikäes praktilisusega…

Mudel luuakse tavaliselt liistul, misjärel tuleb see 3d vorm muuta 2d lõikeks, arvestades sisse kõik õmblus- ja muud varud, märkides maha kõik augud, ühendus- ja õmbluskohad ning muu sellise. Lõikeid on vaja nii pealsete kui ka kõigi muude detailide jaoks: voodrist täite- ja tugevdusmaterjalide ning tallani. Kui see kõik on valmis, saab asuda detaile välja lõikama ning siis juba edasi kokku panema.

Leave a Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.